Tort cu blat de ciocolată și cremă de cafea

Dragilor, am reușit și eu, în sfârșit, să vă mai scriu una din rețetele pe care le-am încercat. E cam greu și cu copil și cu prăjiturit și cu timp pentru tine. :))

Am aniversat 3 luni de când vă împărtășesc idei dulci și am decis că merită și blogulețul un tort, așa că am vrut să îmbin cele două mari plăceri ale mele (în materie de dulciuri, evident :D), ciocolata și cafeaua. Și a ieșit acest mini tort, pe care am decis să-l denumesc “Turnuleț de ciocolată cu cremă de cafea”. :p

Tortulețul a fost la fix, pentru că a venit și Lori (v-am povestit un pic despre ea în postarea trecută, e bitza mea) în vizită pe la mine și a fost făcut si pentru mama mea, că vine acum 8 martie, așa că am împărțit câte un pic, cât să ne potolim pofta de dulce și să ne menținem și silueta. 😀

E foarte simplu și rapid de făcut și FOARTE gustos, așa că, nu rămâne decât să vă puneți pe treabă. Șiiiiiiiii…e perfect pentru a fi făcut cadou. 🙂

Găsiți mai jos rețeta și modul de lucru. Spor la-ndulcit!

#iubescsăîndulcesc


Ingrediente (pentru 1 mini tort cu 3 straturi de cremă):

Blat

65g făină

120ml lapte bătut/ iaurt

60g zahăr

60g unt

20g cacao

1 ou

1/2 linguriță bicarbonat de sodiu

1 vărf cuțit sare

Cremă de cafea

2 ouă

100g zahăr

1/2 plic zahăr vanilat

25ml lapte

150g unt

3 lingurițe cafea instant (cantitatea se poate ajusta în funcție de preferințe)

Ganache ciocolată pentru decor

40ml smântână pentru frișcă

40g ciocolată cu min. 50% cacao

Mod de lucru:

Blatul de ciocolată se face astfel: se combină zahărul cu untul la temperatura camerei și se mixează bine. Se încorporează apoi oul și laptele bătut sau iaurtul. Se cern restul ingredientelor, se adaugă în compoziție și se mixează până la obținere unei compoziții omogene.

Se pune aluatul într-o formă de tort de 22cm și se lasă la cuptor 30-40 minute, la 180°C sau până când e pătruns. Puteți face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri. După ce s-a copt, se lasă la răcit.

Crema de cafea: se amestecă zahărul, ouăle și zahărul vanilat într-o oală mică, apoi se adaugă laptele și se gătește la bain-marie, până când se îngroașă compoziția. Se lasă la răcit și ulterior se adaugă peste untul la temperatura camerei și se mixează până la omogenizare. În acest punct puteți adăuga cafeaua. Cantitatea depinde de preferințele personale. Se amestecă până când aceasta a fost încorporată în cremă.

Se decupează cu o formă rotundă, mică, 4 foi de blat și se montează tortul: o foaie de blat, cremă, o foaie de blat, cremă și repetați. Se îmbracă cu cremă și se bagă la congelator. Dacă rămâneți cu cremă de cafea, o puteți păstra la congelator până la o lună.

Între timp, puteți pregăti ganache-ul de ciocolată. Se pun într-un ibric, la foc mic, ciocolata și smântâna pentru frișcă și se amestecă până obțineți o compoziție omogenă.

Se scoate tortul de la congelator și se toarnă, la mijloc, o parte din ganache. Cantitatea de ganache nu trebuie să acopere toată suprafața tortului, dacă vreți să creați efectul acela de picături de ciocolată pe marginea tortului.

Vă puteți inspira din acest filmuleț (minutul 08:30): https://www.youtube.com/watch?v=Y2q-y0n9fN4

Puteți decora cu fructe, ciocolată, sprinkles, bezele, orice aveți la îndemână. 🙂

Poftă bună!

P.S: Dacă vreți să faceți un tort mare, cu diametrul de 22cm, folosiți de 3 ori mai multe ingrediente. 🙂

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *