9+ idei de rețete cu banane

Salutareeeeee!

Cred că încerc să scriu articolul ăsta de anul trecut, din toamnă. Mă gândesc că poate fi util, mai ales că la noi, cel puțin, există întotdeauna stocul de banane și de cele mai multe ori, rămân câteva super coapte, pe care în loc să le arunc, le pun în ceva bun, de care se pot bucura cei mici, dar și cei mari. 

Voi lăsa mai jos o listă cu toate rețetele făcute de mine, care conțin banane și sper să vă ajute, atunci când sunteți în pană de idei. ❤

Am zis 9+ pentru că vreau să adaug rețete la el, pentru că sigur mai există variante.

Rețetele sunt simple, foarte ușor de făcut și nu ai nevoie de cine știe ce pricepere în ale gătitului. 

Spor la-ndulcit!

1. Smoothie cu iaurt și banane

Ai nevoie de: 400g iaurt, 2 banane coapte, 2 pumni de fructe de pădure sau fructele preferate, 2 linguri semințe de chia – opțional.

Pune totul în blender și mixează până când obții super smoothie-ul.

Dacă vrei o textură mai puțin densă, poți adăuga un pic de apă.

2. Pancakes cu banane

Ai nevoie de: 1 banană coaptă zdrobită, 2 ouă, 2 linguri pline de făină, 1/2 lgț praf de copt – opțional, extract de vanilie – opțional.

Amestecă, cu ajutorul unei furculițe, toate ingredientele și pune o tigaie non aderentă la încins. Se pun două linguri de aluat și se lasă la foc mic, până când apar bule la suprafața clătitei. Se întoarce și se mai lasă ~ 1 min.

Se servesc cu toppingurile preferate și fructele preferate.

3. Terci de ovăz cu banane

Ai nevoie de: 1 banană coaptă, 1 ceașcă fulgi de ovăz întregi, scorțișoară – opțional, 3 cești apă.

Ideea este super simplă, iar rezultatul minunat. Raportul este de 1 la 3, adică la o parte de fulgi de ovăz, adăugăm 3 părți de apă. Ca să fiu mai precisă, ceașca cu care măsori fulgii, o folosești și ca să măsori apa.

Pui fulgii de ovăz și apa la fiert, la foc mic spre mediu, într-o oală mică și amesteci constant, până când obții textura care îți place. Eu îl prefer mai tare, deci las un pic mai mult. La final se adaugă banana zdrobită și se amestecă. Eu mai pun și 2 pătrățele de ciocolată și iese genial.

Se lasă terciul la răcit și se mănâncă cu poftă și cu toppingurile preferate.

4. Banana bread

Ai nevoie de: 3 banane foarte coapte zdrobite, 1 ou, 70g unt topit/60g ulei, 150g făină, 1 lgț praf de copt, 1/2 lgț bicarbonat de sodiu, 1 lgț scorțișoară – opțional.

Se preîncălzește cuptorul la 180℃. Se amestecă toate ingredientele cu o furculiță și se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor aproximativ 30 – 40 de minute, până când capătă o culoare arămie.

5. Banana bread vegană/ de post

Ai nevoie de: 3 banane foarte coapte zdrobite, 4 lg ulei, 1 lg oțet de mere, 200g făină, 1/2 lgț praf de copt, 1 lgț scorțișoară – opțional, 50g fulgi de migdale.

Se preîncălzește cuptorul la 180℃. Se amestecă toate ingredientele cu o furculiță și se pune compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se lasă la cuptor aproximativ 30 – 40 de minute, până când capătă o culoare arămie.

6. Grioșe (Brioșe cu griș)

Ai nevoie de: 1 banană foarte coaptă zdrobită, 2 linguri generoase de ricotta/ smântână/ iaurt gras, 2 ouă, 2 lg ulei/ unt topit, 2.5 linguri de griș, 1 lgț scorțișoară, 1 lgț praf de copt.

Se amestecă totul cu o furculiță și se pune compoziția în forme de brioșă. Recomand o variantă de silicon, ca să nu se lipească de hârtie sau puteți unge hârtia de brioșe cu un pic de ulei.

Se lasă aproximativ 30 de minute, la cuptorul preîncălzit la 180℃.

7. Biscuiți cu banane

Ai nevoie de: 1 ou, 200g făină, 1 banană foarte coaptă zdrobită, 2 lg ulei/ unt topit, 1 lgț scorțișoară, 1 lgț praf de copt, 1 lgț extract de vanilie.

Amestecă bine ingredientele cu o lingură de lemn, apoi cu mâna, până când formezi o bilă de aluat. Dacă este lipicioasă, completează cu făină, puțin câte puțin.

Transferă bila pe blatul înfăinat și întinde cu sucitorul, apoi decupează cu formele dorite. Biscuiții se pun pe o tavă, tapetată cu foaie de copt și se lasă la cuptorul preîncălzit, la 180℃, pentru 15-20 de minute, până se rumenesc un pic.

8. Waffles cu banane

Ai nevoie de: 150g de iaurt, 2 ouă, 240ml lapte, 2 banane zdrobite, 1 lgț praf de copt, 1/2 lgț bicarbonat de sodiu, 160g făină, 45 g unt topit.

Separați albușurile de gălbenușuri și bateți albușurile spumă tare. Amestecați restul ingredientelor, în ordinea menționată și omogenizați.

Pregătiți aparatul pentru waffles și încorporați albușurile în compoziția anterioară. Turnați 2-3 linguri de compoziție în aparat și lăsați 2-3 minute.

Serviți cu poftă și cu toppingurile preferate!

9. Brioșe cu banane

Ai nevoie de: 1 banană coaptă zdrobită, 2 ouă, 2 linguri generoase de iaurt, 2 linguri de ulei, 4 linguri cu vârf de făină, 1/2 lgț praf de copt, 1 lgț scorțișoară.

Preîncalzește cuptorul la 180℃. Amestecă totul cu o furculiță și pune compoziția în forme de brioșă. Recomand o variantă de silicon, ca să nu se lipească de hârtie sau poți unge hârtia de brioșe cu un pic de ulei.

Se lasă la cuptor aproximativ 30 de minute.

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *