Tort cu blat de ciocolată și cremă de vanilie

Dragilor, astăzi m-am pus pe scris rețeta pentru cel mai îndrăgit tort făcut de mine, din toate timpurile: tortul cu blat de ciocolată și cremă de vanilie. ❤

Ingrediente (tort cu diametru de 18cm):

Blat

200g făină

360g lapte bătut/ iaurt

180g zahăr

180g unt

60g cacao

3 ouă

1,5 linguriță bicarbonat de sodiu

1 vărf cuțit sare

Cremă de vanilie

375ml lapte

4 gălbenușuri

1 linguriță esență de vanilie

90g zahăr

30g făină

30g amidon alimentar

225g unt

Ganache ciocolată pentru decor

70g smântână pentru frișcă

70g ciocolată cu min. 50% cacao

Mod de lucru:

Preîncălziți cuptorul la 170⁰C, căldură sus-jos, fără ventilație.

Blatul de ciocolată se face astfel: se combină zahărul cu untul la temperatura camerei și se mixează bine. Se încorporează apoi ouăle, pe rând și laptele bătut sau iaurtul. Se cern restul ingredientelor, se adaugă în compoziție și se mixează până la obținere unei compoziții omogene.

Se pune aluatul într-o formă de tort de 18cm, tapetată cu foaie de copt și se lasă la cuptor 40-50 minute, la 170°C sau până când e pătruns. Puteți face testul cu scobitoarea pentru a fi siguri. După ce s-a copt, se lasă la răcit.

Crema: se pune pe foc laptele și se lasă până aproape de fierbere.

Între timp, bateți gălbenușurile cu zahărul, până când compoziția se deschide la culoare și adăugați făina și amidonul. Amestecați până la omogenizare.

Jumătate din laptele cald se pune peste compoziția de la pasul anterior și se amestecă bine, apoi tot conținutul se pune în oala cu laptele rămas și se pune pe foc pâna când încep să se formeze bule la suprafață. Amestecați continuu ca să nu se formeze cocoloașe. După ce luați compoziția de pe foc, o întindeți pe o tavă, puneți folie alimentară peste și o lăsați să se răcească.

După ce s-a răcit, mixați crema un pic, apoi amestecați-o cu untul la temperatura camerei, pe care îl adăugați treptat.

Se taie blatul în 3, pe orizontală și se montează tortul în inelul de la forma de copt: puneți puțină cremă pe suport, ca să fixați tortul, apoi puneți o foaie de blat, cremă, o foaie de blat, cremă și ultima foaie de blat.

Se lasă la frigider cel puțin 1h, înainte de a fi decorat.

Pregătiți ganache-ul de ciocolată. Se pune într-un ibric, la foc mic, smântâna pentru frișcă și se aduce la punctul de fierbere, apoi se toarnă peste ciocolata tăiată bucăți mici, se lasă 2-3 minute și se amestecă până obțineți o compoziție omogenă.

Se scoate tortul de la frigider și se toarnă, în centru, ganache-ul. Cantitatea de ganache nu trebuie să acopere toată suprafața tortului, dacă vreți să creați efectul acela de picături de ciocolată pe marginea tortului.

Vă puteți inspira din acest filmuleț (minutul 08:30): https://www.youtube.com/watch?v=Y2q-y0n9fN4

Puteți decora cu dulciurile și/ sau fructele preferate.

Eu am pus puțin aluat și puțină cremă deoparte, ca să fac un cupcake, pe care l-am folosit la decor. 😊

Sper să vă placă și dacă încercați rețeta, abia aștept să văd pozele voastre.

Facebook
Facebookinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *